Jurisprudentie

Filter
15-08-2007
Rechtbank Zwolle-Lelystad, ECLI:NL:RBZLY:2007:BB8876

Administratief dienstverlener maakt fouten met betrekking tot ontslag van een werknemer van zijn opdrachtgever, met betreking tot de hoogte van de af te dragen WW premies en met betrekking tot het bij facturering gebruikte BTW-nummer.

Rechtbank oordeelt dat dienstverlener daarvoor aansprakelijk is.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

08-08-2007
Rechtbank Dordrecht, CLI:NL:RBDOR:2007:BB2204

Franchiseovereenkomst.

Franchisegever vordert betaling van geleverde goederen.

Franchisenemer doet beroep op dwaling, door tekortkoming en od. Tevens eis in reconventie.

Er volgen een aantal bewijsopdrachten.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen

06-07-2007
Rechtbank Arnhem, ECLI:NL:RBARN:2007:BB0163

Kern van het geschil tussen partijen is de vraag of door Only Natural gestelde tekortkomingen ten aanzien van de exploitatie van het No Worries gedeelte op de eerste verdieping als tekortkomingen in de nakoming van de franchiseovereenkomst kunnen worden aangemerkt, die de beëindiging daarvan, zoals door Only Natural is gedaan, op de voet van artikel 17.2 van die overeenkomst rechtvaardigen.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

18-04-2007
Rechtbank Arnhem, ECLI:NL:RBARN:2007:BA5581

Onmiskenbaar bevat de francise-overeenkomst algemene voorwaarden in die zin dat er sprake is van bedingen die zijn opgesteld om in een aantal soortgelijke overeenkomsten te worden opgenomen. Volgens artikel 6:231 onder a BW behoren tot algemene voorwaarden in beginsel niet bedingen die de kern van de prestaties aangeven. Wanneer de franchise-overeenkomst in zijn geheel wordt beschoud, treft men daarin na de intentieverklaringen een reeks bepalingen over de rechten en verplichtingen van partijen tijdens het bestaan van de franchise-verhouding aan. Dan volgen bepalingen over duur, opzegging en ontbinding van de overeenkomst, en in artikel 12 over de gevolgen van verzuim, opzegging en ontbinding. Hoewel het beding van artikel 12.3 betrekking heeft op een deel van de prestaties waartoe de franchisegever tegenover de franchisenemer verplicht is, kan het onder deze omstandigheden niet gezien worden als een beding waarin de kern van de prestaties aangegeven wordt. Het betreft een uitwerking van de beëindiging waarin rekening wordt gehouden met de afwikkeling van prestaties die tijdens het bestaan van de franchiserelatie de kern van de over en weer bestaande verplichtingen vormen. Objectief bezien behoordt deze uitwerking zelf niet meer tot de kernbedingen.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

24-01-2007
Rechtbank Zutphen, ECLI:NL:RBZUT:2007:BA7319

Franchiseovereenkomst; beëindigingovereenkomst; ondanks garantie dat de goederen vrij van beperkte rechten worden geleverd, rust er een pandrecht op; vordering uit schadevergoeding; ingebrekestelling nodig om verzuim te doen ontstaan

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

12-01-2007
Rechtbank 's-Hertogenbosch, ECLI:NL:RBSHE:2007:AZ6076

Opzegging franchiseovereenkomst in verband met aanzienlijke rekening courantschuld van franchisenemer. Wens franchisegever om tot beëindiging van de franchiseovereenkomst over te gaan niet buitenproportioneel. Geen misbruik van bevoegdheid. Gezien omstandigheden van het geval, met name de langdurige relatie tussen partijen, voorshands wel voldoende aannemelijk dat de bodemrechter zal oordelen dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, dat franchisegever bij haar opzegging een termijn van slechts één maand heeft gehanteerd. Bij wijze van ordemaatregel wordt franchisegever daarom veroordeeld tot het gedurende een beperkte periode hervatten van de bevoorrading van de winkel van de franchisenemer.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

09-01-2007
Gerechtshof 's-Hertogenbosch, ECLI:NL:GHSHE:2007:AZ6753

Kern van het geschil in het principaal appel is de vraag of de tussen partijen gesloten huurovereenkomst dermate onlosmakelijk met de per dezelfde datum tussen partijen gesloten franchise-overeenkomst is verbonden dat een tekortkoming in de nakoming van de franchise-overeenkomst moet leiden tot ontbinding van de franchise-overeenkomst èn de huurovereenkomst, of alleen tot ontbinding van de franchise-overeenkomst.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

13-12-2006
Rechtbank Assen, ECLI:NL:RBASS:2006:AZ5003

Franchise-formule en organisatie strijdig met de Mededingingswet. Overeenkomst tussen franchisegever en franchisnemer nietig. Afwikkeling nietige overeenkomst.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

13-12-2006
Rechtbank Utrecht, ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ4643

Franchise-overeenkomst / samenwerkingsovereenkomst.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

28-11-2006
Gerechtshof Arnhem, ECLI:NL:GHARN:2006:AZ6291

Taxibedrijf Blue Cab heeft als franchiseondernemer op 3 juni 2002 met vervoersorganisatie DVG als franchisegever een franchiseovereenkomst gesloten [..] Over Achmearitten in het werkgebied van (ook) Blue Cab zijn in juni / juli 2002 tussen deze drie franchisenemers besprekingen gehouden en conflicten ontstaan. [..] Inmiddels is met ingang van 1 mei 2004 in werking getreden de Verordening (EG) Nr. 1/2003 van de Raad van de Europese Unie van 16 december 2002 betreffende de uitvoering van de mededingingsregels van de artikelen 81 en 82 van het Verdrag (tot oprichting van de Europese Gemeenschap). Hieraan ontlenen de nationale rechterlijke instanties de bevoegdheid artikel 81 lid 3 EG rechtstreeks toe te passen. Als gevolg van een en ander heeft ook Nederland wijzigingen doorgevoerd in onder meer de Mededingingswet. Het hof verlangt dat eerst DVG en vervolgens Blue Cab zich gemotiveerd en gedocumenteerd uitlaten over de vraag of de franchiseovereenkomsten wegens strijd met het communautaire of nationale mededingingsrecht geheel of gedeeltelijk nietig zijn. Daartoe wordt de zaak naar de rol verwezen.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.